В последните фърмуер версии на DVR-и и NVR-и на Hikvision, които използват новия графичен интерфейс GUI 4.0 е добавена възможност за самостоятелно ресетиране на admin паролите от страна на клиента, без намесата на техническата поддръжка.

Съвместими модели и фърмуер версии

  • I серия NVR-и с фърмуер версия 4.1.64 build 181105
  • TurboHD 4.0 DVR-и с фърмуер версия 4.20.000 build 181107
  • TurboHD 5.0 DVR-и с фърмуер версия 4.20.000 build 181107 или по-високи

Предварителни условия

Важно! За да може да се възползвате от тази функционалност трябва в момента на активиране на DVR или NVR или в по-късен момент (но задължително преди да е забравена паролата) да се въведе "резервиран е-мейл" в настройките за сигурност на потребителя. Това може да се направи през локалното меню, уеб браузър или iVMS4200 (версия 2.8.1.4 или по-висока). Трябва да имате инсталирано мобилното приложение Hik-Connect версия 3.5.4 или по-висока.

Начин на действие

  1. Активираме процедурата за забравена парола (натискаме линка "Forgot password") от локално меню, iVMS4200 или уеб браузър.
  2. От списъка с възможните начини на ресет избираме опцията "Verify by reserved e-mail".
  3. Ще бъде генериран QR код.
  4. Стартираме мобилното приложение Hik-Connect, от където в менюто с настройки избираме "Reset device password".
  5. Сканираме QR кода, след което получаваме съобщение, че до 5 минути на "резервирания е-мейл" адрес ще получим код за проверка. Е-мейла се изпраща от мобилното приложение Hik-Connect, така че за целта трябва да имаме активен интернет на мобилното устройство.
  6. След като получим кода за проверка го въвеждаме в съответното поле. Ще ни се отвори прозорец за въвеждане на нова парола и потвърждение.