Фокусно разстояние при камерите за видеонаблюдение

Една от характеристиките при избора на камери за видеонаблюдение и това е фокусното разстояние.

Ъгълът на видимост е свързан с размера на матрицата и фокусното разстояние на обектива в мм. Има значение какъв обектив ще изберете ако искате да наблюдавате двора си или касата в магазин например.

Размерът на наблюдаваната област се определя от фокусното разстояние на обектива, което е пряко свързано и с мащабирането на картината. Има камери с фиксиран обектив (2.8, 3.6, 4, 6, 8, 12 мм) и с варифокален обектив с променливо фокусно разстояние (4 - 9, 2.8 - 12 мм).

Колкото по-малко е фокусното разстояние на обектива, толкова по-широка и отдалечена е наблюдаваната област. И обратно, колкото по-голямо е фокусното разстояние в мм, толкова по-тясна и приближена е наблюдаваната област. Повечето камери за видеонаблюдение се предлагат с фиксирани обективи 2.8, 3.6 или 4 мм.

За да получите по-ясна представа за разликите между 3.6, 6 и 12 мм обектив, разгледайте снимката по долу.

Фокусно разстояние при камерите за видеонаблюдение

Ако искате да наблюдавате дома или задния двор например, камера с 2.8 мм обектив би била много по-подходяща, защото има по-широк ъгъл и обхваща по-голяма зона. Но ако сте решили да охранявате входната врата или само гаража, е добре да изберете камера с по-голямо фокусно разстояние, като се съобразите и с разстоянието между камерата и обекта.

Ако не сте сигурни кое е най-подходящото фокусно разстояние, най-добият избор е камера с варифокален обектив (с променливо фокусно разстояние). Варифокалният обектив дава възможност при монтирана камера ръчно да променяте фокусното разстояние, което е най-подходящо за обекта на наблюдение.