Кои е най-добрия коаксиален кабел за системи за видеонаблюдение?

коаксиален кабел за системи за видеонаблюдение

Не всеки коаксиален кабел е подходящ да се използва в системите за видеонаблюдение. Коаксиален кабел RG59 е индустриален стандарт и най-добрият избор за видеонаблюдение. Обаче, не всички кабели RG59 са еднакви. Не пропускайте да прочетете спецификациятана кабела  преди да го купите.

Ето какво трябва да знаете.

Не забравяйте да изберете RG59 кабел с цяло медно жило (вътрешния проводник) и 95% медна оплетка. Виж изображението по-горе. Тези два елемента са подчертани и стрелките сочат към частите на кабела за които се отнасят.

Кабел RG6 също може да се използва за видеонаблюдение. Той също трябва да е с цяло медно жило и 95% медна оплетка. RG6 може да се използва за по-далечни разстояния без загуба на видео. Но RG6 е по-дебел и по-твърд кабел, който не е толкова удобен за работа (особено в ъглите). С RG59 разстоянието между камерата и видеорекордера може да е до 200 м а с RG6 до 300 м за аналогови системи за видеонаблюдение. По-често се използва RG59.

Може ли да се използва коаксиален кабел за кабелната телевизия за видеонаблюдение?

Също като при видеонаблюдението и в кабелната телевизия се използва коаксиален кабел RG59 или RG6, но това не е същия тип на RG59 или RG6, който се използва в системите за видеонаблюдение. Разликата е, че жилото (вътрешния проводник) на коаксиалния кабел за кабелна телевизия е изработен от стомана или от помеднена стомана вместо мед. Стоманата има много по-голямо съпротивление от чистата мед, което води до загуба на видео при ниските честоти. Стоманата струва по-малко от медта, което прави коаксиалния кабел за кабелна телевизия по-евтин от този за видеонаблюдение.

За идентифициране RG59 или RG6 за кабелна телевизия, проверете в спецификациите на продукта присъстват ли термини като "помеднена стомана", "помеднен", "алуминиева оплетка", "copper clad steel", "aluminum foil inner shield", "aluminum braid shield". Това са характеристики на коаксиален кабел за кабелна телевизия и не трябва да се използва за видеонаблюдение.

Да се използва ли коаксиален кабел за HD видеонаблюдение (AHD, TVI, CVI)?

HD технологиите за видеонаблюдение като HD-TVI, HD-CVI и AHD също работят с ниска честота - подобни на аналоговото видеонаблюдение. За системи за HD видеонаблюдение трябва да се използва RG59 или RG6 с цяло медно жило и 95% оплетка.